Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Язовирите у нас са с 65% по-пълни от миналата година

Ще има достатъчно вода както за питейни нужди, така и за поливане на земеделската продукция, увери министърът на околната средата и водите Емил Димитров

Язовирите у нас са с 65% по-пълни от миналата година

Снимка: Божидар Стоилов, БГНЕС

Комплексните и значими язовири, които се наблюдават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са с 65% по-пълни спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклад на министъра на околната среда и водите Емил Димитров до Министерски съвет, цитиран от пресслужбата на ведомството му. 

В него се посочва, че това се дължи на доброто управление и предприетите мерки за минимизирането на разходите и намаляването на загубите. Данните са обобщени на проведено заседание на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Същевременно се отчита, че валежите тази година са с 12% повече спрямо миналогодишните.

Още по темата
Според Димитров сега основната задача пред МОСВ е да се държат под контрол нивата на язовирите, така че да не прелеят през периода на снеготопенето. За целта нивата се наблюдават непрекъснато и където е необходимо се освобождават количества.

Днес министърът посети на място язовирите „Асеновец“, „Жребчево“ и „Копринка“ в рамките на ежемесечната си обиколка на водните обекти и срещи с водоснабдителните дружества. В Сливен той посочи, че добрата координация между Министерството на околната среда и водите и Министерство на земеделието, храните и горите, както и благоприятните климатични условия тази зима, осигуряват спокойствие, че ще има достатъчно вода както за питейни нужди, така и за поливане на земеделската продукция.

"Дружествата на "Напоителни системи" се управляват добре и мога да успокоя хората, че няма опасност от водна криза в страната. Има достатъчно вода в язовирите. Те са в добро техническо състояние и няма опасност от преливане", каза още Емил Димитров.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Пропадна и третият търг за 52 електробуса в столицата